Zakaj je tako malo ljubezni na svetu? Kako je prebuditi? Odgovor ni zunaj nas, sami smo si največja ovira. Da to spoznamo, nas mora usoda trdno zagrabiti in razpreti naše obrambne mehanizme. Takrat nas zalije reka ljubezni in se vprašamo, kako smo prej sploh živeli.

Ljubezen 22, plagiat je pripoved o prav takšni avtorjevi izkušnji v izboljševalnici ljubezni. Roman je postavljen v vzporedno vesolje v letu 2022 in napisan tako, da bralce trdno zagrabi in razpre njihove obrambne mehanizme. Od odprtosti za ljubezen ni odvisna le sreča vsakogar od nas, ampak kar usoda vesolja.

Na poti do ljubezni ni bližnjic. Glavni junak Nara to spozna po vrsti preizkusov, ki z njega počasi luščijo mavec. Ko se izlušči, zmore dajati in prejemati ljubezen.

Prvoosebna zgodba je umeščena v Vermont (v ZDA), kjer je imel avtor nekaj let drugi dom. Meja med resničnostjo in izmišljijo je zabrisana podobno kot v Čarovnikovem vajencu Evalda Flisarja. Tudi Nara se sreča z Vikramom, »mojstrom«, prav tako Indijcem. A to je klovnovski avtomehanik, okrog katerega se zbirajo ekscentrični liki. Vikram se nikakor ne ujema z običajno podobo guruja, njegova skupnost pa je vse prej kot uniformirana.

V tej skupnosti so zavetje našli ubežniki iz vseh možnih ukalupljenih okolij. V koči sredi vermontske divjine raziskujejo ljubezen 22 ne glede na prepričanja, obleko, spol itd. (ali njihovo pomanjkanje). Raziskovanje usmerja Vikramova knjižica Ljubezen 22, sestavljena iz 11 kod, ki razrešujejo paradokse ljubezni. Knjiga je napisana z roko avtomehanika v slogu Rumija in po navdihu Kavlja 22 pravi: »Če hočeš ljubiti, si nor in je bolje, da ne ljubiš; če nočeš ljubiti, si pri zdravi pameti in moraš.«

Nara se sprva otepa čudaških metod in trčene filozofije, a postopoma spoznava, da se je motil in da imajo ti čudaki prav. Izkaže se, da so skovali prefinjen načrt, kako povsem zares rešiti človeštvo pred samouničenjem. Ko Nara spusti obrambne mehanizme, odigra vlogo v reševanju sveta pred grožnjo pobezljale umetne inteligence.

Zgodba se dotika aktualnih perečih vprašanj, kot so ceneno duhovnjaštvo, amerikanizirani materializem, transhumanizem, transspolnost, kulturno puritanstvo, covidna zmešnjava, verski fundamentalizem …

V pripoved so vpletene filozofske in poetske modrosti o življenju, človeškosti, božanskem … ob katerih lahko bralec skupaj z Naro lušči s sebe mavce in kalupe.

Miha Šalehar je o knjigi izjavil: »Mojstrovina! Transformativno!«