Naša civilizacija cveti! Rešili smo že skoraj vse probleme. No, razen tistih, ki si jih delamo sami. Ampak tudi njih uspešno rešujemo vsak dan! No, stranski učinki imajo svoje stranske učinke, ampak načeloma nam gre vrhunsko, a ne?

Sreča mladoporočenke na fotografiji je najboljša možna upodobitev blaginje, ki nas spremlja v naši sodobni družbi.

Vsi okrog mene pokajo od optimizma in dobre volje. Politiki končno služijo ljudstvu, gospodarstveniki skrbijo, da ekonomija deluje za skupno dobro, za okolje skrbi cela vojska birokratov z najnovejšim podnebnim načrtom, strnjenim na 376.413 straneh dokumentacije, ki ne izključuje prav nikogar in ničesar. Stare bolezni smo tako dobro obrzdali, da smo prisiljeni odkrivati in izumljati nove, tako telesne kot duševne.

Sovražniki civilizacije se hitro lepijo na limance naših agencij, inšpekcij, odborov in inštitutov — vsi sovražniki po vrsti: človeški, ideološki, ekonomski, elektronski, ekološki in imunološki. V časopisih veliko pišejo o sovražnikih in včasih celo malce napihnejo probleme, a vse to je za naše dobro, da jih ne jemljemo zlahka. Previdnost ni nikoli odveč!

Ne more nam iti bolje!

Naši uspehi so tako fenomenalni, da se v novo jutro prebujam ob samih dobrih novicah. Grožnje sicer so, ampak k sreči zanje izvem še isti dan — ah, kaj isti dan, več dni vnaprej, še preden grožnja pokaže svoj pravi obraz.

Fantastično je to, da sem lahko glede groženj zaskrbljen že vnaprej, kajti jutri zna biti prepozno. Do jutri grožnje morda ne bom jemal resno, ne bom se je bal in ne bom dovolj skrbno upošteval predpisanih ukrepov — medtem ko znanstveniki raziskujejo in odpravljajo grožnjo in (kakšno razkošje!) mi transparentno poročajo o rezultatih po zaupanja vrednih kanalih. Če mi kaj ni jasno, samo vprašam, in dobim prijazen razumljiv odgovor.

Katera družba je že kdaj v preteklosti videla kaj takega? In takšna raven splošnega zaupanja javnosti v stroko in politiko, neverjetno!

Za zdaj se ne ve, ali so grožnje res tako grozne, kot so pokazale preliminarne študije, ampak o tem se veliko piše in debatira, da smo vsi kakovostno obveščeni in da vemo, da pristojni ne dopuščajo nobenega tveganja za nas. Točno tako, kot se za stroko spodobi.

Ko gre za naravne katastrofe, ne moremo dosti narediti. Glede valov beguncev tudi ne. Pa včasih se še najde kak diktator v kaki zabačeni državi, da pride k nam še kak val beguncev. Včasih prinesejo s sabo kakšno čudno navado ali celo kužno bolezen, ampak godrnjanje nad tem je znak nehumanosti. Treba jih je razumeti. Vse to so bolj izjeme kot pravila, saj razumete, a ne?

Enako je treba razumeti milijarderje, ki v surovem kapitalizmu, da bi preživeli med ostalimi milijarderji, enostavno morajo biti del krutega boja ter kopičiti več in več. Brez izsekavanja nekaj pragozdov in zasajanja palm za olje pač ne morejo preživeti. Ne smemo biti nerazumevajoči — tudi oni so vredni empatije!

Narava se bo že pobrala, reveži prav tako. Saj so iznajdljivi, kot kažejo že tisočletja in tistih nekaj sto milijonov, kar jih je umrlo v epidemijah, lakotah in vojnah je neznatna žrtev za to, da danes lahko živimo v tako izjemni civilizaciji.

Vse današnje grožnje niso pravzaprav nič takega za našo super-civilizacijo. Ampak vseeno: bolje drži ga, kot lovi ga — bodimo raje na varni strani. Tveganje je za profesionalce, premijske zavarovance, ostali ostanimo zavaljeni v svojih foteljih in naše tveganje naj se dogaja le v virtualnih svetovih digitalnih valut, igric in casinojev.

Grožnje v materialnem svetu je treba jemati smrtno resno! Posebej grožnje, ki pridejo v povezavi z drugimi grožnjami — tudi če je možnost še tako tanka. Treba se je pripraviti na vse. Kaj pa veš, morda se naslednja poplava poklopi s potresom, valom beguncev, prho meteoritov in joto.

Podcenjena nevarnost jote!

Jota je črka, ki se druži z alfo, beto, omikronom in delto. (Omega bo seveda zadnja, z njo se bo tale grožnja zaključila, tako ali drugače.) A če ne veste, je najhujša grožnja za nas v resnici jota …

Dosedanje raziskave jote kažejo, da ni zelo nevarna, ampak dragi moji, ne zaupajte tem raziskavam, ki pomanjšujejo njeno nevarnost! Jota se namreč širi z vetrovi, ne s kašljem in kihanjem.

Jota, kakšno naključje, ogroža slovensko tradicionalno istoimensko jed. Novi ukrepi, ki jih bo v naslednjih mesecih predlagala vlada, bodo namreč strogo prepovedali fižol v prehrani, da bi s tem preprečili širjenje jote. Analni testi, ki najbolj zanesljivo prepoznajo joto, so že v razvojni fazi.

Za vse z dokazili, da so v zadnjih treh mesecih prejeli vsaj štiri doze cepiva proti vsaj 50% ostalih različic, bo analno testiranje brezplačno in lahko celo izbirajo, kakšnega spola (in starosti) je medicinski delavec/ka, ki opravi testiranje. Za vse ostale ostaja testiranje plačljivo in poteka pred nakupovalnimi središči, kot doslej. Generalna pokrovitelja testiranja sta Zveza naturistov in Društvo ljubiteljskih proktologov.

SZO priporoča nošenje analnih mask (spodnjic iz posebne mikrotkanine), ki zmanjšajo možnost širjenja jote za 43%. Posebni filtrirni analni zamaški dosegajo celo 95% zaščito. Prednost zamaška je, da je enakovreden paličici za testiranje in ga lahko predložite medicinskemu delavcu/ki pred nakupovalnim središčem in si novi zamašek namestite sami.

Negujmo skrb za blaginjo ljudstva

Da ne grem preveč v podrobnosti, strategija boja proti joti stoji na temeljih prejšnjih strategij proti drugim črkam grške abecede in se bo nedvomno izkazala za velik dosežek znanosti.

Sinergija politike, gospodarstva, znanosti in izobraževanja skrbi za takšne stopnje varnosti, da je edino, kar me dandanes muči v daljni, daljni prihodnosti.

Recimo, da nas kdaj doleti kak res hud problem, ki daleč presega alfo, beto, delto in joto, problem, pri katerem nam družbeni zaščitni mehanizmi, ki nas danes tako lepo varujejo, ne bodo na voljo, kako se bomo takrat sami obvarovali? A bomo še znali? Se bomo zmogli nasloniti drug na drugega? Bomo znali videti problem, ne da nam sredstva javnega obveščanja s prstom pokažejo nanj?

A brez strahu! S tako lepo podmazanimi sistemi — na globalni ravni, ki jim je iskreno mar za prav vsako človeško življenje, naj gre za bogataše ali reveže, site ali lačne — za našo varnost pred joto bo poskrbljeno. S takimi sistemi varovanja se naši civilizaciji odlično piše. Nič bat, prst nam bo še naprej kazal na probleme in nas povlekel za brado, ko nam misli odtavajo proč.

No, nekateri neumneži sicer mislijo, da je boljše živeti ob bolezni in niti ne vedeti, ali nas pesti ali ne. A to je bedasto. Nujno je vedeti, koga pesti in koga ne, nujno je preventivno ukrepati. Zresnimo se, no! Jota prihaja, ne smemo se sprostiti, ne smemo jote jemati zlahka.

Moramo zaupati sistemu in mu krepiti moč, da nas še naprej varuje pred vsemi grožnjami. Prišel bo dan, ko bomo nostalgično gledali nazaj na joto in se spominjali teh lepih časov, medtem ko nas bo naš fan(t)a(s)tični sistem varoval pred še mnogo hujšimi grožnjami, ki so pred nami.

Jebi ga, tako pač je, da resni problemi terjajo resne rešitve in smrtno resno držo ob tem. Zapomnite si: to je edini način, da premagamo joto!

(Besedilo je bilo prvotno objavljeno na Facebooku.)