O Nari

Moje raziskovanje pristne človeškosti je karseda intimno – sem svoj lastni poskusni zajček. Naravno človeško bivanje prakticiram že dve desetletji.

Izkušnje delim v knjigi Človek: navodila za uporabo (prvič objavljeni leta 2007 v slovenščini, zdaj uspešnici v petem ponatisu). Dokumentarni film o mojem življenju in delu Nara = Človek, je bil posnet leta 2016.

Živim radikalno preprosto: brez čevljev, stolov, miz, zobne ščetke, mila, stranišča … ampak obenem se vključujem v družbo kot graditelj zdravih skupnosti in podpornik čistega okolja.

Leta 2010 sem navdihnil in bil eden soorganizatorjev akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki je združila 13,5% prebivalcev Slovenije, da smo v enem dnevu pobrali 20.000 ton odpadkov.

Po tem sem v okviru World Cleanup Day 2018 usposabljal predstavnike iz več kot 100 držav, da so v svojih državah izvedli podobne čistilne akcije. 15. septembra 2018 je 17 milijonov ljudi sodelovalo pri čistilnih akcijah v več kot 150 državah. In gibanje Svetovnega dneva čistilnih akcij še naprej raste …

Področju zdravih skupnosti se posvečam večinoma v okviru Globalne mreže ekovasi (GEN). Od 2015 do 2021 sem bil aktiven v svetu ECOLISE, Evropske mreže pobud, ki jih vodi skupnost, na področju podnebnih sprememb in trajnosti. Poleg tega sem soustanovil Sončne griče Istre, skupnostni projekt v Sloveniji, kjer živim del leta in negujem razkošno preprostost. Druga polovica mojega življenja je v ZDA, v majhni skupnosti Headwaters v Vermontu.

Moderiral in organiziral sem velike konference, delavnice, predaval, vodil kuharske tečaje … V moji malhi je ogromno orodij za delo s skupinami, ki sem jih temeljito preizkusil v praksi. Prispeval sem k Skupnostnemu inkubatorju CLIPS in k projektu Ekovaška tranzicija v akciji. Sem trener Zmajevega sanjanja.

V slovenščini sem izdal šest knjig, napisal več sto člankov in prevedel dvajset knjig.

Dobro govorim pet jezikov (in še šest slabše).

Ko ljudje pridejo v stik z mojim izvenkulturnim* življenjskim slogom, spoznajo, da je možno sodelovati v kulturi in hkrati biti osvobojen njenega zatiranja. To je vir upanja, da bomo morda nekega dne vendarle zavestno preoblikovali družbo na podlagi pristne modrosti in ljubezni do življenja.

* Izvenkulturno: Kar je po vrednotah, prepričanjih in navadah izven zaznave in prepoznanosti v določeni kulturi.

Bodimo povezani…

prejemajte presnovičnik

Spoznajte Cynthio

Cynthia je moja čudovita partnerka na bosonogih pustolovščinah. Postavila je to spletno stran in jo vzdržuje, pomaga mi urejati besedila v angleščini in promovirati knjige. Več o Cynthiji in njenem delu s trajnostnimi skupnostmi lahko izveste na spletni strani cynthiatina.com. S Cynthijo živiva v nastajajoči ekovasi Sončni griči Istre.

Cynthiina spletna stran

Dodatno branje …

Tu je nekaj člankov, da spoznate mene in moje delo.

Kdo je Nara Petrovič?

Ko sem se odločil biti svoj lastni poskusni zajček pristne človeškosti, je moje celotno življenje nenadoma dobilo smisel.

To je  zgodba o človeku …

ki si je pomagal sam in uredil svoje življenje tako, da je radikalno zmanjšal odvisnost od nepotrebnih potrebščin sodobne družbe, ne da bi nehal biti udeležen v tej isti družbi.

Čemu si bos?

To je prvo vprašanje, ki mi ga ljudje postavijo, ko me spoznajo. Tokrat bom odgovoril z vprašanjem …

Kaj pravijo bralci …

Angleška izdaja knjige Human je izšla leta 2019. Več o njej tukaj!

The latest book by Nara Petrovič
Kupite knjigo
Kupite e-knjigo