Demonstracija: dokaz, izkazan z logiko. Protest: svečana javna izjava.

Saj vem, da je razlagati sodobne besede z njihovim davnim pomenom etimološka zabloda, a težko se je upreti, da ne bi … Razvoj jezika je grozovito nepredvidljiv – mesecem od devetega do dvanajstega danes pravimo »sedmi«, »osmi«, »deveti«, »deseti« (september, oktober, november, december), a tega niti ne opazimo. Povsem smo navajeni, da so pomeni pač takšni, ne ljubi se nam jih narediti smiselne, logične.

V slovenščini si »proti« in »protest« delita kar štiri črke, zato niti ni čudno, da nam protestirati pomeni sporočati, da smo proti. 40.000 zadetkov za »protest proti« v primerjavi s 780 za »protest za« (v iskalniku najdi.si) sporoča, na kaj se v splošni družbi nanaša beseda protest.

Toda v latinščini »pro« pomeni »za«, »test« pa »svečano javno izjaviti«. Skratka, protestirati pomeni stopiti pred javnost in sporočiti, za kaj si prizadevamo, za kaj se postavljamo. Vzklikati proti je votlo dejanje, če obenj ne postavimo odločen, utemeljen vzklik za nekaj drug(ačn)ega!

NaraCOP21Feet

Podobno je, ko se ljudje zberejo in demonstrirajo. Za kaj ali proti čemu? Pomen besede »demonstrirati« je: dokazati z logiko. Ko demostriramo, moramo vedeti, s kakšnimi argumenti obratujemo in za kaj se postavljamo. Premalo je reči, da nam nekaj pač ni všeč.

Tale moj zapis je demonstracija protesta, saj javno izjavljam, kaj zagovarjam in to logično utemeljujem. In kaj utemeljujem? Preprosto to, da bi po mojem mnenju »protest« in »demostracija« morala biti pozitivna. To naj bo vzorec, vi se potem sami odločite za kaj vse boste protestirali in demonstirali.

Rad bi videl …

Rad bi videl čim več protestov in demostracij, na katerih se ljudje zberejo, da bi izrazili podporo rešitvam, ki jih prepoznavajo kot smiselne, dobre, vredne.

Rad bi videl visoko kulturo dialoga o kakovostno utemeljenih, logično dokazanih predlogih, kaj hočemo, za kaj se zavzemamo.

Rad bi videl tekmovanje med predlogi v smislu izvornega pomena besede kompeticija (competare: »skupaj si prizadevati za nekaj«); tekmujemo v tem, da drug drugega podpiramo v vse boljšem in boljšem.

Rad bi videl genialne demonstracije ljudske inovativnost (na prav vseh področjih), ob katerih bi zagovorniki starega rekli samo: »Wow, želimo biti del tega!«

Rad bi videl množico ljudi, ki na protestih nagovarjajo sami sebe in od sebe zahtevajo transparentnost, odgovornost, zavezo skupni blaginji

Rad bi videl demonstrante, ki jemljejo moč v svoje roke in delujejo v okviru svojega polja vpliva.

Rad bi videl protestnike, ki zahtevajo zbliževanje in sodelovanje vpletenih – z upoštevanjem interesov vseh ostalih.

Rad bi videl demonstracije, kjer prikazujemo vse najboljše prakse, ki jih premoremo, in se učimo drug od drugega, kako naprej.

Na seznamu ni besed »ne« in »proti« – želim si protestov brez rabe takšnih besed. Dopustil bi jih šele, ko bi trdno postavili skupni »da« in »za«.

Zunanji sovražniki so drobnarija proti največjemu notranjemu sovražniku: neslogi. Nismo si enotni v tem, kaj bi zares radi. Če bi se nehali ukvarjati z »ne« in »proti« in se vprašali, kako okrepiti »da« in »z« – skupaj – nam noben zunanji »sovražnik« ne bi mogel do živega.

Za kaj takega se moramo naučiti brati svoje resnične potrebe in potrebe drugih, jih izražati, občevati jasno, čisto, pošteno. Moj protest za nekaj takega je moja zadnja knjiga »Slovenija: navodila za uporabo«.

Za konce naj navedem le še izjavo Matere Tereze: »Nekoč so me vprašali, zakaj se ne udeležujem proti-vojnih demonstracij. Odvrnila sem, da tega ne bom nikoli počela, ampak takoj ko bodo priredili zborovanje za mir, bom tam.«

slovenija_nzu_naslovnica_mini