Slišal sem, da so v davninah živeli pravični kralji. Kadar so želeli slišati, kaj podaniki zares mislijo o njih, so se preoblekli v cape in se pomešali z ljudstvom. Tako si nihče ni nadel pohlevnega obraza, ko je govoril to ali ono o Njegovem Veličanstvu.

Tudi okrutni (ali neumni) kralji so se včasih tako pomešali z ljudstvom, a navadno le enkrat, saj so jih že prvič besede ljudi tako ujezile (ali obnorele), da so planili po njih in se izdali. Po tem si nihče ni upal reči ničesar več čez Njegovo Veličanstvo …

Danes so drugi časi. Kralj se pomeša z ljudstvom v soju žarometov. Skriti se ne more (in niti noče (ah, tudi ne zna (ma, saj si ne upa))), izdan je že po defaultu.

Kralj ne želi slišati, kaj ljudje zares mislijo o njegovi kraljevini. Želi si samo, da se čim več govori o njem — dobrega, a tudi slabega. Publiciteta se ne zmeni za + in -, pomembna ji le kvantiteta.

Današnji kralj ve, kako neumni in naivni so ljudje. Ve, da mu verjamejo, ko se lepo smeji, tudi kadar laže. Lepo je rekel Đorđe Balašević:

Znam jednog s’ lošom krvnom slikom,
taj ima sreće, blago meni,
Stalno se bavi politikom,
a ne crveni…

Stvar je, da bude jasno svima,
U objektivnoj kritici
Čestitog sveta, dakle, ima
I u politici.

Res je, pošteni vladarji še obstajajo. Celo pošteni politiki. A politike volijo ljudje! Zato bodo v deželi butalcev tudi politiki večinoma neizogibno butalci.

George Carlin je lepo opazil: “Pomislite, kako neumen je povprečen človek, in potem razumite, da jih je pol še bolj neumnih kot on.”

In vsi ti ljudje volijo! Kako naj bo potem na oblasti modrost? V deželi pavlih, vlada vedno največji pavliha. Pravične vladarje bodo neumni ljudje hitro odstavili. Ne bo jim všeč, ker bodo delali za skupno dobro. Pogrešali bodo pavliho. Pavliha naj torej bo in naj se predstava nadaljuje!

Hollande, Assange in Chaveze bodo tepci pomendrali in na prestol sveta ustoličili pavliho. Bebavo mu bodo ploskali in mu pomagali rezati žemljo, na kateri živijo. Saj naš planet resnično ni več Zemlja. Le sveže pečena Žemlja je, predmet lakomnosti in poželenja, ki mami nase olje in salamo.

Današnji kralji v Žemljo vgriznejo prvi. Ne le grizejo, goltajo jo, da na koncu nič ne ostane za revno drhal. Njim z mize stresejo le drobtinice. A drhal je slepa in kljuva drobtinice, kot da je vsaka od njih cela potica.

Nekoč davno so na Zemlji živeli pravični kralji. Danes nič več. Danes je glavna vrednota pretvarjanje. Kultura laži cveti, poštenje je na robu iztrebljenja in mi z njim. Še sreča, da znam uživati v preprostosti in me niti smrt ne bo tako prizadela, kot bo pavliho nekoč poraz na volitvah. Še sreča, da sem imun na butalstvo. Še sreča, da vem, da je kralj nag in me prav malo briga, kaj vsi drugi mislijo o tem.