Usrano leto 2022 bomo pomnili po marsičem gnilem in smrdljivem, si vtis popravljali s športnim cirkusom, pirovimi političnimi zmagami in, seveda, koncem pandemije. Dolgočasil bi vas, če bi ponavljal naslove iz časopisov iz leta 2022, torej bom usrano zgodbo povedal malce drugače in, naj vas negativnost moje analize ne zavede, zaključil s primerno dozo optimizma!

Kakor ribe, tudi globalni vplivneži in veljaki smrdijo pri glavi. Ne more biti drugače, ko pa serjejo skozi usta. No, sploh me ne čudi ustno sranje kakega odstotka družbene srenje, čudi me, da jih devetdeset odstotkov golta, kar so prvi posrali.

Nekoč je en odstotek zlahka slepil naivne množice s pravljicami in jih pital s sranjem na žličko, saj niti niso mogli vedeti, kaj se spleta v krožkih elitnih sralcev. Danes devetdeset odstotkov (lahko!) ve, s kakšnim sranjem jih pitajo – pa ne na žličko, ampak kar iz gasilskih topov. A tragedija je, da to sranje še naprej voljno goltajo.

Naj tako za vzorec omenim, kako FIFA in Katar s svetovnim prvenstvom v nogometu dvigujeta smrad, ugledni veljaki pa se držijo, kot da nihče od njih v aferi Katargate ni niti pridnil. Mislim, da bi se spodobilo, če bi bila na naslednjem svetovnem prvenstvu maskota govnač, žilavo dolgonogo bitje, ki rine kepo dreka po travniku. A tudi če bo govnač, bodo kepo polakirali, naredili poskočno, opremili s čipi … da bo vanjo strmel ves svet in jim oprostil pralnice denarja, ki jih ta kepa poganja.

Najboljši govnači zaslužijo milijardo in jih okličejo za bogove. Niso vredni božanske milijarde, ker tako dobro brcajo, ampak ker so z njihovimi brandiranimi detergenti oprani trilijoni.

Pripadniki romske skupnosti — ali, če imate raje balkansko sočnost, cigani — vedo, kako deluje denar … saj gotovo poznate te besede: “Bratko, kad imaš problem i ne možeš da ga rešiš so pari, ti go rešiš so mnogo pari!”

Ko se enkrat naučite zaslužiti 44 milijard, se lahko z njimi tudi igrate in kupite globalni javni forum. Ni vam mar za padce delnic in izgubljene milijarde, saj dobro veste, kako delujejo pralnice denarja — milijarde si vedno lahko priperete nazaj. Pralci denarja držijo skupaj tudi, ko tekmujejo med sabo.

Množice ne le goltajo sranje v tem javnem forumu, ampak s pomočjo pralnih algoritmov celo izbirajo genialne pralce denarja (in možganov) za predsednike!

Če ste v ekonomiji v letu 2022 hoteli mastno zaslužiti, ste morali biti pralci denarja in se zgledovati po najboljših: ustanavljati “dobrodelne” organizacije; molsti neizčrpno kravo farmacije; negovati globoka “partnerstva” s politično srenjo podobno globokih žepov; umivati roko drug drugemu ter seveda vlagati v “šport” – kupiti kak klub ali dva, športno podkupovati vse, kar se da, in prekrivati smrad z umetnimi dišavami blišča in pompa.

Poskrbite, da se naokrog kotali čim več kep dreka (ali zraka) in okrog njih tečejo ducati milijonarjev v približku spodnjega perila (beri: zvezdniki športa), pa pristavite še faktor negotovosti, da se lahko okrog tega vrtijo stave in, ta-da!, ustvarili ste takšno pralnico denarja, kot je svet še ni videl.

Prelijte povrhu torte za kremo še kakšno sočno vojno, pa ste pralnicam denarja dali popoln primat.

Dobra plat tega, da se okrog nas kotali toliko sranja, je, da smrada ni mogoče prekriti z nobeno količino parfuma. Vsakomur, ki ima še kakšno neoprano možgansko celico, mora biti jasno, da so razkrite afere le vršiček ledene gore. Pranje denarja je norma, ne izjema, kajti pralci denarja postavljajo pravila igre.

Vprašanje je le, ali ima devetdeset odstotkov po pandemiji še sploh žive nosne čutnice, da bi smrad zaznali, gibljive sklepe, da bi se premaknili, in še sploh kakega ne-elektronskega prijatelja, da ga primejo za roko in stopijo z njim na javni trg — tisti pravi trg, ne tistega v “oblaku”.

Upam, da bomo leto 2023 pomnili po vsesplošnem spoznanju, da za pranje denarja ni prostora v ekonomiji in da ga je treba izkoreniniti. Upam, da se bomo vedli kot ljudje in ne kot miši v slavnem eksperimentu izpred pol stoletja, imenovanem Vesolje 25 (Universe 25).

John Calhoun je leta 1972 ustvaril utopični raj za miši: prekrasna gnezda, obilo vode in hrane. Štirje pari miši so se sprva hitro množili, a na določeni točki,

“ko je gostota populacije začela dosegati višek, se je rast nenadoma in dramatično upočasnila. Živali so postale vse bolj nasilne, razvile so abnormalna spolna vedenja, in začela zanemarjati ali celo napadati svoje lastne mladičke. Calhoun je tak zlom družbenega reda poimenoval ‘vedenjski ponor’.

Miši, rojene v kaosu, niso mogle oblikovati normalnih družbenih vezi ali sodelovati v kompleksnih družbenih vedenjih, kot so dvorjenje, parjenje in vzgoja mladičev. Namesto da bi komunicirali s svojimi vrstniki, so se samci kompulzivno lepotičili; samice niso več zanosile. Efektivno so se ‘ujeli v past infantilnega stanja zgodnjega razvoja’, tudi ko so jih odstranili iz Vesolja 25 in pomešali z ‘normalnimi’ mišmi. Nazadnje je kolonija izumrla. “Okrevanja ni bilo in to je tisto, kar je bilo za [Calhouna] tako šokantno.'”

O Vesolju 25 lahko najdete kopico člankov v angleščini in celo v članku v slovenščini (nikjer drugjer kot v Slovenskih novicah) ali pa si oglejte kak video na YouTube, denimo tegale:

Če smo na poti miši iz Vesolja 25, naj bo tako. Kup dreka se bo sesul sam vase – in to je tisti znak, ki ga potrebujemo, da se osvobodimo in ga nehamo poveličevati kot Babilonski stolp.

V sesutem kupu dreka vidim neizmeren potencial. Kmetu je gnoj zlato. Samo skompostirati ga je treba in ga potem pravilno dozirati, da okrepi življenje okrog nas – in v nas. Možno je, in tisoči primerov po svetu kažejo, kako.

Količine dreka po svetu so gromozanske in trajalo bo, da vse to skompostiramo. Drek se bo kompostiranju upiral, ker je navajen na gosposki tretma v pralnicah. Trajalo bo še dosti let, preden bomo lahko govorili o preobratu v ekonomiji, a nadejam se preboja v letu 2023!

Kompostirajmo lastni drek v vseh oblikah in gostotah, to je prihodnost! Ta drek so gnila čustva, infantilna vedenja, kupi šare, potratetni viri, robotske navade … in še bi lahko našteval.

Skupnostne kompostarne so vse izmenjevalnice in popravljalnice, vsak klepet na sprehodu in okrogla miza v živo, vsak mestni vrtiček in vaška tržnica, vsak rokodelski krožek in učilnica v naravi, vsak zeliščarski predpasnik in kovaško nakovalo. To je tudi vsaka fucbal tekma na dvorišču, ki jo igramo zase in se odvrnemo od brc milijonarjev na velikih ekranih, ki potrebujejo nas, gledalce, za pranje denarja bolj kot za kaj drugega.

Govnač, muha in deževnik naj bodo naše maskote, naši bogovi, ko kompostiramo vse sranje tega sveta. Objemimo jih, kot sicer objemamo mačke in pse. (Mimogrede: a vidite, kako so pralnice denarja še hišne ljubljenčke vključile v svojo dejavnost?) Mažimo denar tako, da si ga podajamo iz roke v roko za blago in usluge sosedov in sester.

S tem naj vam zaželim čim manj opranosti in čim več kompostiranja v letu 2023!