Religija je dolga stoletja držala “znanost” v svojih okvirih in jo skoraj po vsem svetu še vedno drži, povrhu religije pa še ekonomija. To je okvir vseh družbenih aktivnosti, naj nam je to po volji ali ne. Bo leto 2014 prineslo kaj novega?

Na podlagi zdrave pameti in znanstvenih raziskav ljudje, ki vidijo več, ne morejo (in si tudi ne upajo) uvajati sprememb vpričo tveganja fanatičnega nasilja dogmatikov (verskih ali ekonomskih ali kar celotne družbe, ki jim sledi). Strah pred smrtjo je močnejši kot vsa znanost. Zato redki zagovarjajo resnico na tveganih znanstvenih področjih in ostajajo raje tam, kjer je varno — v sferi tehnične in filozofske znanosti.

Za primer tega se najraje ozrem h koledarju — ta se je na Zahodu razvijal brez pameti, znotraj globoko dogmatskih religioznih okvirov. Znanstveni umi so koledar večkrat poskušali spremeniti, a je dogma družbe bila premočna. In še danes je. Zakaj bi sicer mesecem od 9. do 12. rekli sedmi, osmi, deveti in deseti (september, oktober, november, december)? Zakaj je Novo leto ravno enajsti dan po zimskem solsticiju? Zakaj ne prvi? Ali kak drug dan? Neumnosti je v našem koledarju preveč za ta kratki zapis …V vsakem primeru, ko spregovorim o tem pametnim, učenim ljudem, naletim na aprioren cinizem, češ, zakaj pa je to bistveno. Kakšne veze ima to z znanostjo?

A je tak odgovor znanstven ali dogmatičen?

Ma, saj je naš celoten koledar v bistvu … WTF!

Z Novim letom vred!Davni indijski (kitajski, hebrejski, babilonski itd.) astrologi so sproti primerjali predvidevanja in ocene z meritvami in skladno s tem prilagajali svoj luni-solarni koledar, da je ostajal poravnan z dejanskim stanjem nebesnih teles. Držali so se znanstvene metode in ves čas sproti prilagajali koledar dejanskemu položaju nebesnih teles — tega so se držale mnoge davne civilizacije.

Naš zahodni koledar pa je bil ukleščen v okostenelo religijo (ki je pravila postavljala za stalno) in je prilagajanja doživljal le parkrat v 1600 letih, po dolgih stoletjih zmote — pa še to ne zaradi znanstvenih razlogov, ampak spet zaradi dogem. Od Rima do danes v praktičnem koledarju še nismo zmožni aplicirati znanstvenosti — v stvarnem življenju, pragmatično.

In potem pride Novo leto, pa se noben ne sprašuje zakaj ravno takrat. Temu “redu” pač sledimo … beee, beeee! … enako kot vse druge ovce.

Koledar navajam točno zato, ker se po njem vsi ravnamo, znanstvenemu oziru nanj pa se večinoma izogibamo. Naš družbeni okviri so tako strašansko neznanstveni in marsikdaj celo nespametni (beee, beee!), in še tako veliki in modri znanstveniki delujejo znotraj teh okvirov in ne zmorejo biti kritični do njih, saj se ne zavedajo, kako so ti okviri problem.Kaj mi koristi ultra natančna atomska ura in v vesolju lebdeči teleskop, če se to ne odraža v okvirih mojega stvarnega življenja; če še naprej živim po nareku nesmiselnega koledarja, čeprav bi rad živel drugače; če ostajam znotraj nespametnih religioznih, političnih in tržnih okvirov, ki bi jih pa že ja enkrat lahko prerasli?

Želim si, da bi enkrat res prišlo NOVO leto, ne pa da se kar naprej ponavljajo STARA, ena in ista.

Želim si, da ne bi bilo vojn in umorov in zlorab in izkoriščanja in norosti — da bi podvomili o prav vsem (lahko začnemo kar z Novim letom). Želim si, da bi pritisnili gumb “reset” in organizirali življenje tako, da bi služilo življenju na Zemlji. Želim si svet, kjer ljubimo vse otroke vseh vrst za vse čase.

Ko bomo prišlo leto, ko se bomo skupaj odločili za kaj takega, vam bom zaželel srečno NOVO leto, do takrat pa ostajam pri …