Se tudi vi kdaj ustavite ob etiketi na izdelku in kar zmajte z glavo?

Meni je za vedno ostala v spominu embalaža za nož (Made in Taiwan), na kateri je pisalo: “Keep out of children!” (čuvati izven otrok!).

Da tudi pri nas najdemo razne cvetke, ni težko opaziti, če le malo pobliže pokukamo na etikete — nič lažjega za nekoga, ki mu je opažanje slovničnih in logičnih napak profesionalna deformacija.

No, danes sem se namenil skuhati juhico iz vrečke, ker sem bil preutrujen za kaj več … in sem mimogrede pogledal na etiketo:

EtiketaAth

Kaj naj rečem? Ja, obožujem reklamiranje izdelkov s tem, česa ne vsebujejo … Škoda, da je na nalepki tako malo prostora, sicer bi lahko dodali še kaj, denimo: brez sladkorja, brez umetnih arom, brez živalskih maščob, brez konjskega mesa, brez smodnika in plutonija … zlasti pa brez jezikovnega pregleda!

In kdo se je spomnil rabiti matematični = med grami in litri? In krožniki?! … Očitno tudi brez osnovnošolske matematike!

Moja analiza celotnega napisa se je pravzaprav začela, ko mi je oko prestreglo, da je treba juho kuhati pri niski temperaturi …

Zdaj pa ne vem, ali je to juha samo za zimske dni, ko so temperature “niske”, ali pa mi je morda ravno danes zapasala, ko se je zunaj shladilo? K tej misli sem prešel, ko sem zmešano juho pustil 10 minut na neprižganem štedilniku in se še kar ni skuhala, čeprav je bila temperatura garantirano niska. Sem že začel iskati dno vrečke, da vidim, če ni potekel rok uporabe, da se kar ne skuha in ne skuha, pa nikjer ni bilo dna; datum sem našel odtisnjen na robu vrečke – rok še ni potekel — huh!

Kaj mi je bilo storiti? Odprl sem vrata, se dobro oblekel in prižgal plin. In juha se je res lepo skuhala. Navodilo deluje!

Edino, če vas ne moti (spet), da je juha brez rodovnika — vemo le da ni iz EU — morda je nezakoniti imigrant, morda je z Marsa ali z Alfa Centauri ali iz druge dimenzije — kjer kmetujejo biološko, saj so pri vsaki sestavini zvezdice. Hm, sprašujem se, zakaj niso pomena zvezdice opredelili: “ni iz nekontrolirane nebiološke (ne)pridelave”?

A pameten človek v vsem najde pozitiven nauk! Etiketa me je naučila, kako se izogniti obtožbam. Ko me naslednjič vprašajo, kdo sem, kje živim, kaj delam …, bom odvrnil:

“Nisem John Wayne. Nisem iz Afganistana. Nisem direktor banke. Nisem paramecij. Predvsem pa nisem tako neumen, da bi mi vaše finte prišle do živega in me pustile brez duše. Sem brez zdravil, brez WC-ja, brez čevljev, brez stanovanja, brez nakupovalne mrzlice, brez etikete (polne “brez-ov”) in brez strahu.”

To lahko rečem zato, ker sem. Ker vem, da sem. Ker se samemu sebi lahko opišem brez “brez”.

Živa vest in stik z življenjem sta mi merilo dobrega in slabega. In ravno zato se bom znal igrati tudi po vaše, če bo treba! Lahko bom kot vsi ti stoneface-i, ki se povsem očitnih obtožb hladnokrvno otresejo preprosto s: “To nisem bil jaz! Sem brez krivde!”

“Nisem! … Brez! …” — ponavljajte to tisočkrat, dokler ne boste še samih sebe prepričali! Potem vam nobeno sodišče ne bo moglo nič!

In če res niste niti neumni niti krivi, to pomeni, da niti ne lažete! (Saj nihče ne — po svojih lastnih merilih … pa smo tam!)

Ko sem šel poiskat citat z “brez”, ki bi zaokrožil tale sestavek, sem naletel na tole Ovidovo misel: “Kar je brez obdobij počitka, ne bo trajalo.”

Razumem!! Lahko noč!

Brez izgovora! 😉