Se izplača zagoniti celoten dan za kuhanje pekmeza? Kakor koli že — jaz sem ga …

(Najprej razčistimo izrazoslovje: pekmez ni ne džem ne marmelada, ampak zelo gosto pokuhano sadje (najpogosteje slive) brez dodatka pektina, citronske kisline in pogosto tudi povsem brez sladkorja.)

No, točno to sem naredil danes: ves dan sem kuhal pekmez.

Ob devetih sem že bil na vrtu in kot hipnotiziran začel nabirati slive (ali češplje, če vam je ta beseda ljubša). Prijatelji so priskočili na pomoč in v nekaj več kot uri se je nabralo za 80 kg plodov. Dobrih 50 kg smo jih oprali in več kot dve ure razkoščičevali, potem pa se je začelo kuhanje.

Kosilo sem pojedel tako, da sem vsakih par minut vstal in šel pomešat dišečo zmes v dveh velikih loncih. In tako sem v letni kuhinji obtičal vse do večera. Pred večerjo ob 20h mi je uspelo v kozarce pospraviti zadnje kapljice dragocene zgoščene mase.

Zvečer ob 21.00 smo zaključili s pospravljanjem kuhinje in v dveh gajbicah se je nabralo 23 velikih in 12 manjših kozarcev pekmeza. Na začetku je bilo v dveh zvrhano polnih piskrih 45 l slivove mase, pokuhal sem jo za pol, kar pomeni, da je končni rezultat 22-23 l pekmeza.

Ali se je izplačalo?

V supermarketu stane 870g slivove marmelade 3€ (pol sladkorja). 250g drage domače marmelade stane 4,30 € (17% sladkorja). Recimo, da vzamem za izhodišče nekaj vmes: pekmez Bakina tajna, ki vsebuje 80% sliv in 20% sladkorja ter stane ca 10€ za kilogram. Glede na to, kako je gost, so ga morali fajn pokuhati, saj ne vsebuje pektina.

Moj pekmez vsebuje 100% samo slive in nič drugega. Zelo je gost in recimo, da bi ga — če bi sploh bil naprodaj — vsega prodal po 15€ za kilogram. Skupno je to 330€. Za nabiranje in pripravo je šlo dobrih 20 delovnih ur (12 mojih ur in še več kot 8 ur prijaznih pomočnikov). Če bi slive morali kupiti, bi jih najceneje dobili za ca. 1€, torej 55€, še nekaj prištejemo za plin, elektriko, vodo, kozarce itd., pa še na trženje in prodajo bi bilo treba računati. Če bi bili vsi vpleteni plačani in bi všteli vse stroške, bi dobili ca. 10€ na uro dela (bruto). Če bi sploh vse prodali …

Sliv je sicer dovolj, da bi lahko skuhali še 10x toliko pekmeza — a žal si preprosto ne utegnem vzeti 10 dni za to. En dan je bil dovolj. Upam, da sem še koga iz skupnosti motiviral, da “ponovi vajo” in da bodo napolnili še vsaj nekaj kozarcev z letošnjimi kraljevskimi slivami.

Še sreča, da se kuhanja pekmeza nisem lotil z razmišljanjem o denarju. Drevesa pred hišo so me pač “poklicala” in rekla: “Hej, kaj je to zdaj?! Tako bogato smo obrodile, vi pa hodite mimo, kot da nas ni! Veje nas bolijo od teže, pridite nas obrat!”

Evo, olajšal sem vam veje in vam rekel hvala! To več velja kot ves denar na svetu. Pozimi, ko bom jedel tale pekmez, se bom spominjal tega dne in ponavaljal hvala z vsakim grižljajem. 🙂