Revež je ta, ki se mora razkošno opraviti, preden užije presežen obrok.

Da prestrežem vse plasti vrhunskega obroka, moram predvsem ustrezno naravnati duha, sleči s sebe stoletne predsodke in zajeti hrano s celotnim telesom.

Pred nekaj meseci sem obrok s prav takšno naravnanostjo tudi skuhal. Nisem nosil oprave chefa, ampak le svojo ljubo kiklico in kratko majico z napisom Radio študent.

Ali obstaja večje zadovoljstvo, kot prisluhniti glasovom intuicije in naključij ter pustiti rokam, da naredijo, kar glasovi sporočajo? Brez vmešavanja dolgočasne pameti!

Začne se vseeno dolgočasno – s pripravo surovin, tu ni veliko za razmišljati. 35 ljudi terja povsem objektivne količine. Vseeno zaupam občutku in kuham brez tehtnice. do tretjine poln lonec bulgurja, ko se napihne bo lonec poln. Lečo recikliram v “dal” z izdatnim dodatkom ingverja, česna in limone.

Gobe od včeraj opražim na olju, v katerem sem pred tem opražil tofu in panir — povrh čebule, ki sem jo božansko karameliziral. Mastno in slastno!

Za podlago kilogramu in pol panirja, ki se je nekaj ur mariniral in mehčal, pripravim veliko skledo pora, dve skledi buč. Za vegane imam pripravljen slab kilogram opraženega in mariniranega tofuja.

Ko bučke povrejo, vidim, da bo za vse malo premalo. V zaboju opazim cvetačo in me pokliče. Narežem jo na ravno prav velike cvetove in jo v woku na res močnem ognju na hitro popražim. Mečem jo po zraku kot to počnejo v vzhodnjaški kuhinji. Posolim, ugasnem ogenj, v razgret wok dodam 0,7 dcl vode in pokrijem, da para cvetačo še ravno prav zmehča — predstavljam si, kako hrustljavo si jo želim (in upam, da bo točno takšna). Posebej zato, ker sem točno to storil prvič v življenju.

Bučke so se zmehčale do konsistence, ki sem si je želel (ob upoštevanju, da je količina velika, in se bodo še malo zmehčale, preden bo hrana na mizi). Ugasnil sem ogenj, dodal cvetačo in panir, premešal in pustil, da se okusi povežejo.

Preden smo postregli kosilo, sem poskusil, kar sem skuhal. Jezik mi je povedal, da je to eden tistih preprostih a slastnih obrokov, ki si jih je vredno zapomniti. Top šit, nimam drugih besed.