Da nabereš šop divjih špargljev, je cel križ. Pravijo, da moraš po plod splezati na konec veje. No, po šparglje pa moraš v trnovo grmovje. Davek se pozna zlasti na nogah.

Davek nabiranja špargljev … (ko greš res v grmovje)

Kjer živim, sta dve večji področji, ki jima pravim špargljeraj. Zaradi izobilja špargljev, seveda. Zgornji špargljeraj je pozni, spodnji je zgodnji. Prav tam sem danes nabral točno pol kilograma špargljev — toliko so tehtali očiščeni, pripravljeni za v lonec.

Prvo uro sem lazil po hribu in nabral zelo malo, ko sem prišel do špargljeraja, pa sem en-dva-tri imel nabran debel šop. Vsega skupaj je trajalo točno dve uri, da sem prišel do tja, nabral vse šparglje in se vrnil domov.

Bil sem radoveden, koliko špargljev je v 500 g? In sem jih šel štet. Resda je bilo debelih tokrat bolj malo, zato me ni presenetilo, da jih je bilo vsega skupaj 332. Torej je posamični v povprečju tehtal točno gram in pol. Jasno, saj je bilo dolgih in debelih le 75, kratkih debelih 50, izmed ostalih 207 pa je bilo 150 drobirja in 57 dolgih tankih.

Sortirani šopi špargljev.

Na minuto sem torej nabral slabe 3 šparglje, je pa treba povedati, da jih je bilo v najbolj efektivnem času v špargljeraju gotovo več kot 10 na minuto.

Kakor koli že, da nabereš šop špargljev traja!

Ampak se izplača. Zadnja dva recepta sta bila res fantastična. Današnji se je delno zgledoval po predvčerajšnjem, ker je v spominu ostal tako božanski vtis. Torej najprej prvi recept:

MAKARONI S ŠPARGLJEVO POLIVKO

Za 2 osebi potrebujemo:
200 g divjih špargljev
4 korenčki (nasekljani na tanke kolobarčke)
200 ml ovsene (ali sojine) smetane
4 stroki česna (narezani na tanke lističe)
1 žlička sveže zdrobljenega zelenega popra
1 žlička črne soli
olivno olje (po okusu)
250 g makaronov
zvrhana žlička kurkume
sol

Zavremo vodo za makarone. Vanjo damo kurkumo, žličko olja in nekaj soli. Skuhamo makarone.

V kozici razgrejemo 2-3 žlice olivnega olja in na njem za nekaj sekund popražimo poper, zatem pa za 101-5 sekund še česen. Dodamo korenje in ga dušimo približno 8-10 minut. Dodamo narezane šparglje in na zmanjšanem ognju dušimo še 5 minut. Zalijemo z ovseno smetano in kuhamo odkrito še 5 minut, da se omaka nekoliko zgosti. Dodamo črno sol, premešamo in pustimo pokrito stati še nekaj minut.

Omaka čudovite belo-zelene barve, se bo odlično podala čez rumene makarone. Ko jed postrežemo jo še obilno zalijemo z olivnim oljem.

Kvinoja in špargljeva omaka

KVINOJA S ŠPARGLJEVO OMAKO

Za 3 osebe potrebujemo:
500 g divjih špargljev
100 g zelja (drobno sesekljanega)
200 g srednje velikih korenčkov (nasekljanih na tanke kolobarčke)
400 ml ovsene (ali sojine ali kisle) smetane
šop divjega mladega drobnjaka ali česna (drobno sesekljanega)
pest suhih curryjevih listov
1 žlička črnega popra
1,5 žlička črne soli
2 žlički suhe bazilike
1 žlička drobno sesekljanjega svežega rožmarina
olivno olje (po okusu)

200 g kvinoje
zvrhana žlička kurkume
1 žlička triplatovih semen
sol

Kvinojo na suho popražimo na zmernem ognju v 1,5 l kozici, da popoka (skoraj kot kokice). Vsake pol minute jih temeljito premešamo, da se ne začnejo žgati. Ko rahlo spremenijo barvo in prasketanje ni več tako intenzivno, zalijemo s 3-4-kratno količino vode, dodamo triplatove liste in kurkumo in zavremo. Kuhamo 20 minut na majhnem ognju, potem pa še 5 minut pustimo pokrito, da se zrna lepo napihnejo.

V drugi, večji kozici, na 4-5 žlicah olivnega olja na kratko opražimo poper in curryjeve liste, potem dodamo zelje in drobnjak, čez kakšno minuto pa še korenčke. Dušimo jih 8-10 minut in potem dodamo šparglje. Po 5 minutah zalijemo s smetano in dodamo črno sol, baziliko in rožmarin. Kuhamo še nekaj minut, da se šparglji zmehčajo in da se omaka malce zgosti.

Za še večji užitek postrežemo s kozarcem refoška.