Predavam zadnje čase manj kot nekoč, a zato vse bolj z veseljem. Priprav ne potrebujem, ker dovolj izvirnega materiala o vsaki temi prinesejo obiskovalci. Samo ta material moramo skupaj izvirno splesti v nekaj novega.

Običajno predavatelji nastopajo tako, da ljudem podajajo znanje kot klobčiče volne, s katerimi ti odidejo domov. Iz volne morajo  sami splesti kaj uporabnega — česar pa pogosto ne znajo ali se jim niti ne ljubi.

Zato se raje zanašam na obraten pristop: spodbudim goste, da mi podajo svoje raznobarvne niti volne, potem pa vsi skupaj iz vseh niti spletemo nekaj lepega. Kaj bo nastalo, ne vem. Vem le to, da bo proces zabaven, rezultat pa izviren in pristen.

Če se boste pridružili, boste tudi sami del oblikovanja idejne umetnine iz pisanih niti naše skupne modrosti. Vabljeni vsi! Samo pazite, da ne pozabite doma klobčičev miselne izvirnosti, dušne sproščenosti, intelektualne bistrosti in telesne radoživosti.

Ostale podatke o predavanju sem kar skopiral s spletne strani Kalčka, kjer bo četrtkovo predavanje:

ČETRTEK, 9. FEBRUAR, OB 17:30
NARA PETROVIČ: OSEBNE ZELENE ODLOČITVE ZA ZDRAVJE IN TRAJNOSTNI RAZVOJ

Na tem interaktivnem in dinamičnem predavanju nas bo Nara Petrovič popeljal k zares zelenemu razmišljanju in čutenju sebe ter okolja, s katerim sobivamo. Seznanili se bomo s celostnimi družbenimi modeli, ki so povsem ekološki, obenem pa tudi izjemno praktični, trajnostni (in zabavni). Izpostavili bomo skupne imenovalce mnogih znanj, ki jih boste lahko takoj prenesli v svoje življenje. Tudi kaka interaktivna “igra” ne bo manjkala, da naučeno takoj tudi preizkusimo.

 

 

 

Nara Petrovič je v prvi vrsti pisatelj, ki živi sonaravno in o takem življenju piše na podlagi lastne izkušnje. Poleg tega se odlično odreže kot prevajalec, vegetarijanski kuhar, zabaven in navdihujoč predavatelj, organizator, motivator in maser. Njegove delavnice in predavanja so priljubljeni med mnogimi.
Kot popotnik je obiskal že praktično vse evropske države in mnoge kraje drugod po svetu.
Doslej je napisal tri knjige za odrasle: Tri rdeče niti (2001), Človek: navodila za uporabo (2007 – ta knjiga je imela do zdaj dva ponatisa 2008 in 2010), Bog: navodila za uporabo (2009) ter več kot tristo člankov in esejev z izjemno pestro tematiko.
Leta 2010 je dobil nagrado Sončna knjiga leta. Istega leta je prejel nagrado za najboljši slovenski esej, ki jo podeljuje najstarejša slovenska literarna revija Sodobnost.
Je eden najbolj zagnanih pobudnikov za nastanek prve ekovasi v Sloveniji. V svojem domu v divjini se opira na permakulturo in sonaravno pridelavno hrane. Rad sodeluje pri organizaciji dobrih delavnic, včasih kakšno vodi tudi sam.
Leta 2010 je moderiral ekovaško delavnico v Estoniji s 160 udeleženci, leta 2011 pa 5 dan ekovasi, katerega se je udeležilo več kot 300 ljudi.
Otroci se lepijo nanj, ker pripoveduje najboljše pravljice. Kot avtorja za otroke ga lahko spoznate po njegovi otroški knjigi Zaklad z otoka Sumsama, prve iz zbirke Pipilon, ki bo obsegala pet knjig.
Avgusta 2009 je bil pobudnik za zagon akcije „Očistimo Slovenijo v enem dnevu!” Bil je urednik zaključnega poročila o tej akciji v slovenščini in angleščini.
Trenutno aktivno sodeluje pri organizaciji akcije „Očistimo svet 2012” (World Cleanup 2012) na področju koordinacije, ozaveščanja in mednarodnih odnosov.