Ni mi treba na dolgo opisovati zadnjih štirih tednov. Sem jih opisal v DNEVNIKIH V SOBOTNI PRILOGI DELA.

Tudi FOTOGRAFIJE IZ TAMERE sem izbral in jih delim z vami.

Naj le še telegrafsko navedem nekaj vtisov, ki jih nisem imel  možnosti stlačiti v dnevnike za Delo.

V Tameri je Achim iz permakulturnega projekta, zametka ekovasi v Španiji, imenovane Valle de Sensaciones, predstavil odlično igro, s katero je možno ljudi takoj spraviti v situacijo skupnosti. Igra ljudem pomaga teči skozi prostor kot reka in se ne zatikati. Ne potrebujejo vodje, ampak se zorganizirajo sami.

Akademik Eric Rombaut z Arhitekturnega inštituta Sint-Lucas iz Bruslja je predstavil akademska spoznanja, ki so vplivala na urbanizacijo nekaterih evropskih mest med drugim tudi na podlagi izkušenj in znanj, razvitih v ekovaseh. V iskanju najbolj primerne mestne forme, da bi zmanjšali okoljski odtis mest in da bi ustvarili privlačne bivalne pogoje ter povečali mestno biodiverziteto, so prostorski načrtovalci identificirali probleme koncentričnega širjenja kompaktnih mestnih površin; nič manj problematična ni raztegnjena urbanizacija (zaradi nevzdržne infrastrukture: javnega prevoza, kanalizacije, pošte itd.). Ustrezna rešitev je urbanizacija v obliki zaplat ali mešičkov, pri kateri se zelene in kmetijske površine zajedajo kot »prsti« globoko v zgoščene urbane zaplate, vse do centra. Tako je od katere koli mestne točke deset minut hoje do obsežnih zelenih površin.

Kosha Joubert je predstavila 7 stopničk do družbene prožnosti:
1. Orodja za navigacijo, s katerimi prečkamo prag spremembe in sprejmemo zavezo
2.  Gradnjo druščine, ki je edina zmožna učinkovito ukvarjati s konflikti ter vprašanji moči in sence
3. Dialog s svetom, s katerim dosegajo lokalne skupine globalne spremembe
4. Spust v trebuh zveri, za premagovanje strahov, dvomov in porazov
5. Preživetje poslednjega, največjega preizkusa — je preizkus osebne prožnosti, ki je edino zagotovilo kolektivni prožnosti
6. Priprave na žetev so nujne, da bi zagotovili kreativno dokumentiranje procesa in ovrednotenje korakov
7. Zaokrožitev s proslavo, refleksijo, širjenjem kroga, deljenjem

Obisk ekovasi Torri Superiore mi je dal vedeti, da so prav odročni kraji idealni za ekoskupnosti. Odročnost, težje življenje, naravno okolje … vse to podpira tesnejše sodelovanje in povezanost med ljudmi.

Besede povedo malo, dokler jih človek ne preizkusi v vsakdanjem življenju. Gremo naprej, vedno samo naprej …