Permakultura dobi pravo globino šele, ko smo skupaj dalj časa, zato ste vabljeni na prvo daljšo delavnico v Naravicah, ki jo bodo vodili Aljaž, Tomi, Nara, Emina in Danijela.

Delavnica bo trajala 6 dni – od 27.4. do 2.5. in se bo poglobila v širok spekter permakulturnih znanj. Obravnavali bomo večino tem, ki spadajo v 72-urni PDC (permaculture design course, tečaj permakulturnega oblikovanja), ker pa želimo več časa posvetiti temam, ki so v Naravicah najbolj žive in zanimive, bomo zato včasih tudi malo zašli … 🙂

Delavnica bo precej “divja” in tako primerna za vse, ki imajo radi naravno preprostost, spanje v svojem šotoru, večerno druženje ob ognju in glasbi, ustvarjanje “iz nič”, divje obroke, skupinsko delo, raziskovanje socialnih veščin, kreativnost, zeleno lepoto in mir. Število udeležencev je omejeno na 15 do (max) 20 ljudi.

Image

Na delavnici se bomo učili praktičnih permakulturnih znanj – od načrtovanja širšega sistema, do ustvarjanja delov sistema, ki se kot mozaik povežejo v celoto. Velik poudarek bo tudi na veščinah razvijanja skupnosti in razumevanja ljudi kot sestavnega dela vsakega permakulturnega sistema.

Ker voditelji delavnice svoje delo opravljajo iz ljubezni do skupnega ustvarjanja nečesa lepega in naravnega, od udeležencev ne želijo in ne morejo zahtevati denarja. S tem je skregan njihov temeljni etični čut. Take delavnice dejansko ni mogoče zares ovrednotiti v denarju, ampak ker si prav ti nesebični, radodarni ljudje še najbolj zaslužijo poplačilo (tudi zato, ker ga bodo zares smotrno porabili!), za udeležbo na delavnici prosimo za prispevek 150 € – a ne kot vstopnino – ampak kot izstopnino!

Zadovoljni udeleženci bodo povabljeni, da na koncu delavnice ob odhodu prispevajo okvirno navedeni znesek. Če bodo zelo zadovoljni in če imajo možnost, lahko seveda prispevajo tudi več 🙂 Dvomimo, da bo kdo nezadovoljen, a če slučajno bo, ga  bomo prosili, da krije vsaj minimalen strošek za hrano (50 €). Kdor ima doma viške domačih živil ali česa drugega, lahko del prispeva v dobrinah. Glede tega se moramo seveda uskladiti, da ne boste vsi prinesli kislih kumaric in jih bomo potem morali žulit celo delavnico. Pišite, pa se bomo že uskladili.

Nekaj mladih ljudi, ki kažejo izreden potencial za permakultuni študij, a nimajo nobenih sredstev, bo z nami brez plačila prispevka. Kolikor bodo hoteli in zmogli, bodo prispevali v delu.

Verjetno bomo imeli kak prostor za spanje v šotoru ali tipiju (takoj, ko ga bomo postavili), a raje vidimo, da prinesete s seboj svoj šotor. Če potrebujete nekaj več udobja, je v Šmarjah motel, kjer je možno prenočevati v apartmaju.

S seboj imejte tudi jedilni pribor, krožnik, skodelico, steklenico ali plastenko s pitno vodo, nekaj orodja (motiko, lopato, kramp, škarjice, sekiro, mačeto, nož, vile, grablje … kar pač imate pri roki) … tokrat lahko zobno ščetkico komot pozabite doma, ker se bomo naučili ustne higijene z žvečno paličico; kdor želi, lahko poskusi tudi brez toaletnega papirja. Nujno pustite doma kemična sredstva za osebno higijeno; prosim, da uporabljate le ekološka.

Poleg permakulturnih znanj (o povezavah, conaciji, energijah, večnamenskosti itd.) in socialnih veščin (socialne dinamike, kolektivne inteligence, metod soodločanja, raznih iger) bodo na delavnici tudi mnoge druge praktične, poučne in zabavne aktivnosti:

– ogled starih vodnih strug, potokov, hudournikov, zbiralnikov (pučev, fontan ipd.) in izdelava idejnega načrta vodne pokrajine za zdravljenje ekosistema z obnovo vodnih virov in podtalnice
– postavljanje preprostega kompostnega stranišča in predstavitev kompostiranja človeških iztrebkov
– postavitev preprostega sistema za zbiranje urina in predstavitev uporabe urina na vrtu kot gnojila
raba lokalnega lesa za postavitev preproste kuhinjske strukture z okroglo samonosilno streho
postavitev tipija (“indijanskega” šotora)
– iskanje uporabnih divje zraslih grmovnic in dreves ter izboljšanje pogojev za njihovo rast
permakulturni načrt vrta in sadovnjaka (s poudarkom na pametni, dinamični, čimvečnamenski izrabi razpoložljivih virov in vode)
– spoznavali bomo divje rastline in se jih naučili uporabiti v kuhinji
– spoznavali bomo pomen biomase in komposta
– lahko se boste naučili osnov bobnanja na jembe bobne zvečer ob ognju
– ne bo manjkalo priložnosti za spoznavanje kuharskih veščin na ognju
– raziskovali bomo lokalno krajino, vas, (nekatere) vaščane in se udeležili vaškega kresa 30. 4. ob 21h
– ne bo manjkalo naukov luksuzne preproščine, ki nas uči bogastva v preprostem bivanju

Zbirka znanj bo tako široka, da je delavnica dejansko neprecenljiva … za tiste, seveda, ki znajo ceniti ta znanja.

Popolnoma vse, kar se bo zgodilo in česar se bomo naučili, je nemogoče popisati ali celo predvideti. Kot vedno pri permakulturi je največ odvisno od udeležencev delavnice. Zato ne pozabite s seboj prinesti vedrine, raziskovalnega duha, izvirnosti, estetskega čuta, sproščenosti in poguma.

Delavnica se začne 27. aprila ob 9.30 uri. Potekala bo v nastajajočem ekonaselju Naravice (pri Pomjanu).

Za prijavo izpolnite to PRIJAVNICO.

Dodatne informacije pri Nari: narapetrovic@gmail.com,             041 286 444      .

Vsi prijavljeni boste 4-5 dni pred delavnico prejeli še eno sporočilo, ki bo vsebovalo opis poti in druge potrebne podatke.

Še nekaj besed o vodjah delavnice:

Aljaž Plankl, mladi up permakulture v Sloveniji, ki je naravno intuicijo in čut za rastline nadgradil s kakovostnim izobraževanjem in veliko praktičnega dela.

Tomi Gjerkeš,  edini med nami profesionalec iz vrst permakulturnikov. Po naročilu največ izdeluje obhišnice, ob čemer se poglablja v vrt in spremljevalne elemente. 

Nara Petrovič, “Robinzon s Koronskih polic”, pisatelj, predavatelj in predvsem fekolog,  že več  let živi s tem krajem in ga spoznava skozi modro opazovanje, permakulturno znanje in pestre izkušnje.

Emina Tolo je navdušenka nad naravo, ki je skozi študij gozdarstva, radovednost in obilo izkušenj spoznala množico divjih in domačih rastlin; je dobra poznavalka domačih drevesnih in drugih vrst (do latinskega imena in, kar je še pomembneje, do bosonogega dotika).

Danijela Kraševec je svobodna umetnica, znana po plesu z ognjem, organizaciji delavnic, ekološkem udejstvovanju in iskrivi energiji.  Uživa v preprosti estetiki in soustvarjanju lepote v naravi. Tokrat nas bo kot zelo spretna kuharica razvajala z izvirnimi delikatesami tri obroke na dan.