bližata se dve delavnici v Naravicah:

Prepoznavanje in uporaba rastlin – v soboto 25. 2. (in v nedeljo 26. 2.) — PRIJAVNICA

Permakulturulturni vrt in sadovnjak – v soboto 3. 3. in v nedeljo 4. 3. — PRIJAVNICA

Verjetno bom težko delal izbor med tistimi, ki ste se prijavili že na prejšnji termin, zato vas preprosto prosim, da pač pohitite s prijavo, da ne zmanjka prostora. Že to soboto se obeta zelo topel dan, zaupam, da bosta naslednja dva vikenda podobno lepa. Dobrodošli! Po novem delavnice organiziramo preko Turističnega kulturnega društva Pomjan.

Sledi še opis delavnic:

Prvič, 25. in 26. februarja se bomo učili prepoznavati in uporabljati mnoge rastline …

Mnogi, ki si prizadevamo za sonaravno življenje, nedvomno prej ali slej ugotovimo, da slabo poznamo domače rastline – od užitnih in zdravilnih travniških rastlin, zelišč in plevelov, do grmovnic in dreves. Zato smo v Naravicah 25. 2. (in v primeru velikega zanimanja tudi 26. 2.) pripravili široko celodnevno delavnico o rastlinah.
Delavnico vodi Emina Tolo, navdušenka nad naravo, ki je rastline spoznavala skozi študij gozdarstva, radovednost in obilo izkušenj; je dobra poznavalka domačih drevesnih in drugih vrst (do latinskega imena in, kar je še pomembneje, do bosonogega dotika); asistiral ji bo Nara Petrovič, “Robinzon s Koronskih polic” (kot so ga poimenovali v nekem članku), ki že nekaj let živi s tem krajem in spoznava naravne sestoje skozi opazovanje in permakulturno znanje.

Naučili se bomo prepoznavanja lastnosti, vlog in uporabnosti mnogih dreves in grmovnic, ki rastejo na področju Slovenske Istre, Obale, Krasa, pa tudi notranjosti. Znanje o parametrih, ki se uporabljajo za razločevanje dreves (rast vej, poganjkov, brstov, listnih brazgotin, oblike in barve listov in lubja ipd.), vam bo olajšalo prepoznati katero koli drevo, ne glede na rastišče.

Spoznali bomo tudi možnost in primernost uporabe nekaterih rastlin – za prehrano, orodja, pletarstvo, zastirko, kurjavo itd.

Del delavnice bo opazovanje rastlinskih sestojev; iz opaženega bomo izpeljali marsikaj zanimivega o delovanju naravnih ekosistemov in o tem, kdaj je vmesno vmešavanje človeka v delo narave.

Nabrali bomo tudi kakšnih 10 užitnih divjih rastlin, ki jih je v tem času možno najti. Če jih bo dovolj, bomo iz njih sestavili okusno jed ali dve za kosilo.

Naučili se bomo tudi:
– kako zgolj po lubju in vejah prepoznati drevesa in grme
– kako razločevati brste, luskoliste, listne brazgotine, sledke itd.
– kako iz vejic različnih dreves in grmov oblikovati žvečno paličico za čiščenje zob (uporabno tudi za čiščenje, drgnjenje in poliranje drugih gladkih površin ali za barvanje)
– kakšne trave in vejice so primerne za “zobno nitko”
– s katerim listjem in travo si najlepše pripravimo mehko “kepico” za brisanje zadnjice
– kako iz odpadlega listja pripraviti posip za kompostno stranišče
– katere rastline so primerne za pletarske izdelke, vezanje in kako jih uporabljati
– kako z obročkanjem zatreti invazivno, nezaželeno drevo

Za en dan bo to nekako dovolj, kajne?

Drugič, 3. in 4. marca – bomo spoznavali urejanje gredic in sadovnjaka, pomen biomase in komposta, možnosti uporabe urina in blata, načrtovanje rabe vode, kombiniranje različnih vrst vrtnin in sadnih dreves itd. Dotaknili se bomo tudi t.i. zone 0.0, torej človeka kot osrednjega elementa v permakulturnem sistemu. Zadovoljstvo človeka je odvisno od števila in kakovosti povezav v lokalnem okolju, zato se bomo naučili tudi več vaj oz. iger za poglabljanje vezi ter spregovorili o pomenu integracije ljudi v obstoječo lokalno skupnost na podlagi dobrih praks domačinov.
Delavnico vodi Aljaž Plankl, mladi up permakulture v Sloveniji, ki je naravno intuicijo in čut za rastline nadgradil s kakovostnim izobraževanjem in veliko praktičnega dela. Z opisom posestva in nekaterimi vajami bo pripomogel tudi Nara Petrovič, prvi prebivalec Naravic.

Obe delavnici se začneta ob 9.30 uri. Potekali bosta v nastajajočem ekonaselju Naravice (pri Pomjanu). Izredno zanimiv del Naravic je področje imenovano Korone (terase/škarpe), na katerem se po nekaj letih potrpežljivega čiščenja vse jasneje nazira obsežen sistem zidov, njiv, vodnih zbiralnikov, kanalov in poti. Že davno so naši predniki znali skladno urediti prostor, da jim je omogočal preživetje skozi generacije z zanašanjem zgolj na lokalne vire; iz tega se lahko še danes veliko naučimo, obenem pa z opiranjem na sodobna znanja, ki pritekajo iz vsega sveta, obstoječi sistem še nadgradimo in odpravimo morebitne pomanjkljivosti.

Prispevek za posamezno delavnico je 20 EUR. Cena vključuje odlično toplo veg(etarij)ansko kosilo. Če obroka iz kakršnega koli razloga ne želite, to prosim navedite ob prijavi (v tem primeru je prispevek 15 EUR). Prosim, prinesite svoj krožnik, žlico in skodelico!

Dodatne informacije pri Nari: narapetrovic@gmail.com, 041 286 444.

Vsi prijavljeni boste nekaj dni pred delavnico prejeli še eno sporočilo, ki bo vsebovalo opis poti in druge potrebne podatke.

V primeru zelo slabega vremena, bosta delavnici prestavljeni na naslednji vikend z zadosti ugodnim vremenom.