od 4. do 19. avgusta 2012 bo v Naravicah potekalo dvotedensko poglabljanje v naravo, človeka in odnose, imenovano preprosto VKLOP.

Dogodek ne bo vnaprej pripravljen seminar, delavnica ali kamp, temveč ga bomo sooblikovali vsi udeleženci. Pri tem bomo uporabljali metode, tehnike in igre za povezovanje skupin – ob delu, kuhanju, glasbi, igri itd.

Spali bomo v šotorih, visečih mrežah … obroki bodo vegetarijanski.

Image

Pogoji za udeležbo so:

 PRIJAVA minimalno za en celoten teden, še bolje kar za oba (če bo dovolj prijavljenih za oba tedna, prijave za en teden ne bodo mogoče)
– sodelovanje v kolektivnem procesu in drugem dogajanju (z zavedanjem, da dogodek ni brezplačen počitniški kamp ampak druženje z namenom!)
– (vsaj pasivno) znanje angleškega jezika (zaradi pričakovane mednarodne udeležbe)

Za razliko od lanskega odklopa (od mestnega stresa in direndaja), bomo letos našemu druženju vdihnili pozitiven ton, zato mu pravimo VKLOP (v pristnost, sonaravnost, nepotvorjenost) … (Eva, hvala za idejo! J)

V mnogih sodobnih eko-skupinah po svetu ugotavljajo, da se jim najpogosteje zatakne pri medčloveških odnosih, zato bomo prav temu vprašanju posvečali največ časa. Učili se bomo zdrave samokritičnosti in samozavesti, jasne komunikacije, spoznavanja sebe, opazovali bomo, kako se primerno vključevati v skupino ter obenem ohranjati svoje meje in svoj prostor. Opazovali bomo občutke in čustva, se potrudili sproti razreševati konflikte.

Kaže, da bo udeležba mednarodna, zato bo skupna komunikacija najverjetneje potekala v angleščini.

Največja posebnost bo vključitev v značilno vzdušje v pionirski ekološki skupnosti, ki gradi na temeljih permakulturnih znanj, luksuzne preproščine, kolektivne inteligence, učenja iz napak. Kar nekaj izkušenj smo si že nabrali, zato so na Vklop posebej vabljeni ljudje, ki se posebej močno želijo vključevati v kaj podobnega.

Na dogodku ne bo manjkalo praktičnih permakulturnih znanj – od načrtovanja sistema, do ustvarjanja delov sistema.

Kopat se bomo šli na Dragonjo, kak dan tudi do morja. V kuhinji se bomo učili priprave odličnih jedi tudi v preprostih razmerah.

Denarni prispevek za dogodek bo minimalen v znesku 2 EUR na dan za prostor in ca. 3-5 EUR na dan za hrano. (Kdor želi, lahko, seveda, prispeva tudi več.) Kdor ima doma viške domačih živil ali česa drugega, lahko del prispeva v dobrinah.

Število udeležencev je omejeno na 30.

Verjetno bomo imeli kak prostor za spanje v šotoru ali tipiju, a raje vidimo, da prinesete s seboj svoj šotor (in namignete, če imate morda v šotoru še kaj prostora).

S seboj imejte nekaj orodja (motiko, lopato, kramp, škarjice, mačeto, nož, ) … tokrat lahko zobno ščetkico komot pozabite doma, ker se bomo naučili ustne higijene z žvečno paličico J

Poleg že navedenih permakulturnih znanj in socialnih veščin bodo na delavnici tudi mnoge druge praktične, poučne in zabavne aktivnosti:

– poglabljali se bomo v kolektivno inteligenco skupine
– eksperimentirali bomo z metodami za izboljšanje skupinske dinamike
– pripravili bomo osnutke načrta vodne pokrajine
– postavili bomo še kakšno preprosto kompostno stranišče
– iz lokalnega lesa bomo postavili preprosto strukturo z okroglo samonosilno streho za kuhinjo
– dodelovali bomo permakulturne vrtove in sadovnjak (s poudarkom na pametni, dinamični, čimvečnamenski izrabi vode)
– raziskovali bomo lokalno krajino, vas in okolico
– morda bomo postavili še kak preprost tipi (»indijanski« šotor)
– itd.

Popolnoma vse, kar se bo zgodilo in česar se bomo naučili, je nemogoče popisati ali celo predvideti. Kot vedno pri tovrstnih dogodkih je največ odvisno od udeležencev delavnice. Zato ne pozabite s seboj prinesti vedrine, raziskovalnega duha, izvirnosti, estetskega čuta, sproščenosti in poguma.

Dodatne informacije pri Nari: narapetrovic@gmail.com, 041 286 444.