Že deset dni muči misel Duška Radovića: “Ko je nekdo neumen, mu še tega ne moreš dokazati.”

… to mi je kot res dobra uganka, ki bi jo silno rad rešil, posebej vpričo aktualnega političnega dogajanja, ko gledam neumneže, ki ne vidijo, da se neumni, in ko gledam ljudi, ki jim to hočejo dokazati, pa ne gre in ne gre … in ne gre!
Najhuje je to, da so neumneži na položajih zato, ker so jih “pametni” izvolili.

Kaj pa če smo preprosto vsi neumni in moramo najprej sami sebi priznati, da smo pač neumni?

Nekaj mi govori, da je priznanje, da sem neumen, prvi korak k pameti.

Pa vsi obtožujejo politike, kot da so oni edini grešniki. Dobivam predloge, naj jih stisnemo še bolj. Kaj pa če naredimo ravno nasprotno? Kaj če se nehamo bat in sami javno priznamo vse grehe? Kaj če stisnemo sami sebe?

Kaj če bi šlo na tisoče nas na take in drugačne urade s priznanjem lastnih “grehov” (kršitev zakona) od zadnjih 5, 10 ali celo več let? Prometnih prekrškov, utajitev davkov, takih in drugačnih na pol legalnih dejanj, ki jih ima prav vsakdo za bregom. Kaj če bi zahtevali, naj oblast kaznuje vse nas – nas da v zapore ipd.

A ne bi to bilo najboljše ogledalo državi, kakšno licemerstvo spodbuja z zblojenimi, nerealnimi zakoni.

Slabo oblikovan sistem prepoznaš po tem, da potrebuje ogromno zakonov in pravil. Res dobri sistemi potrebujejo res malo pravil.

Predstavljam si policista, ki me ustavi in mi reče, da sem prekršil nek zakon. Na koncu mi ponudi kazen, da se nanjo podpišem (skratka, da se strinjam s svojim prekrškom). In takrat mu jaz pomolim pod nos svoj list na katerem piše nekaj takega:

“Spodaj podpisani __________________ potrjujem, da nikoli nisem zagrešil podobnega prekrška, za kakršnega izrekam kazen dotičnemu ____________________. S svojim podpismo zagotavljam, da živim v popolnosti skladu z zakonskimi predpisi in da zaupam, da so prav vsi državni zakoni spisani v interesu ljudstva. Storilec prekrška je deloval v nasprotju interesa ljudstva in ni bil sposoben zdrave presoje.
Podpis: _______________________”

Če se mi ne bi hotel podpisati pod moj list, se jaz ne bi hotel podpisati pod njegov list. Skliceval bi se na svojo suverenost in zmožnost zdrave presoje. Če bi me poslali pred sodnika za prekrške, bi od sodnika zahteval enak podpis.

Če to ne bi zaleglo, bi rekel, da ne sprejmem kaznovanja za samo en prekršek, ki je le vrh ledene gore vseh mojih prekrškov. Zahtevam, da me kaznujete za vse moje prekrške! 4722 x sem v zadnjih 5 letih prehitro vozil, 532 x sem napačno parkiral, 356x sem vozil brez varnostnega pasu, 662 x sem uporabljal mobilni telefon med vožnjo, 176 x sem peljal čez polno črto, 117 x sem vozil pod vplivom alkohola … to nanese skupno 1.651.520 EUR in 15097 kazenskih točk samo v prometu. Da niti ne omenjam vseh svojih ostalih “grehov”.

Naj me kaznujejo za vse to, to je edino “pravično”.

Bah, celoten sistem temelji na represiji in nezaupanju. Niso zmotni ljudje, napaka je v samem sistemu! Dobro oblikovani sistemi imajo malo pravil in temeljijo na zaupanju. Kam smo prišli!

Za marsikateri moj prekršek niti ni predpisa. Vedno vozim bos, včasih na avtocesti pritiskam pedal za gas z levo nogo, medtem ko desna počiva na armaturki; če sem v avtu s tempomatom sedim kar po turško; včasih zavijem, kot je bolj praktično, pravila gor ali dol. Imam zdravo presojo in široko zavedanje, zato ne povzročam prometnih nesreč.

Zdrava družba je utopija, dokler je v osnovi sistema nezaupanje …